HAGENBEEK
genealogie

 

 

 

 

 

 

Over ons

Deze website is een neerslag van genealogisch/historisch onderzoek door Cees Hagenbeek uit Amsterdam en Ton Hagenbeek uit Doetinchem:

Hagenbeek / Hagenbe(e)ck / von Hagenbeck / Hagenbeuk

Aanknopingspunt is de ridderburcht Hagenbeck in Holsterhausen bij Dorsten. Bij dit landgoed behoorden in de 13e tot de 16e eeuw goederen en landerijen in de Achterhoek bij Ruurlo, Geesteren en Barchem (Boschheurne). De bewoners van de boerderijen in Barchem vernoemden zich met Groot Hagenbeek en Klein Hagenbeek. Alleen in Ruurlo lagen horigheden van de graven en hertogen van Gelre, zoals de hofstede Hagenbeek, de Bongershoeve, de Winckeler Maet, het Haech, de Havercamp, de Hagenbeker Camp en de Hagenbeker Maet. Dit waren hertogelijke horigheden en geen ridderlijke horigheden. In Leiden vestigden zich rond 1600 enkele Franse families met de naam Haijenbeeck, later Hagenbeek.

De fragmenten gevonden in de Achterhoek, de Veluwe, rond Arnhem, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Duitsland in Borken, Holsterhausen, Münster en in het Ruhrgebied Beeck, Meiderich en Duisburg zijn opgenomen onder het menu Hagenbeek takken.

Veel hulp gaf een aantal Duitse collega-genealogen. De genealoog drs. P. Nouwt heeft de riddermatige Hagenbeek tak aangevuld en geordend.
Onderzoek uit andere bronnen zoals het NGV, het Centraal Bureau voor de Genealogie, de Hoge Raad van Adel, Gemeente - en Rijksarchieven, het Nationaal Archief en de werkgroep Genealogisch Onderzoek in Duitsland leverden veel materiaal op, maar het blijven losse fragmenten.

De Mezach/Elling kwartieren zijn uitstekend gedocumenteerd en samengesteld door Hans Homan Free.
Naast deze bronnen zijn veel kwartierstaatgegevens ontleend aan de Kwartierstaat Schothorst van dr. Louk Lapikas naast vele anderen.

Van veel personen die door geboorte dezelfde naam dragen, zijn overzichten opgenomen.
Veel fragmentgenealogieën zijn niet met elkaar in verband te brengen. Vaak op grond van naamsaanneming.

Op deze website is ook een aantal parentelen en genealogieën van verwanten opgevoerd, afkomstig uit mijn eigen database.
De meeste kwartierstaten zijn de meeste beperkt tot 110 generaties, sommige tot 80.

Deze gegevens zijn ook op Geneanet te vinden. Geneanet Hagenbeek

Veel dank gaat uit naar dr. Geurt Hupkes, drs. Matthijs van der Velden en Henk Mezach voor hun familieverhalen.

In 2002 is de 2e editie verschenen van het door Ton Hagenbeek uit Doetinchem samengestelde boek: Geschiedenis van de familie von Hagenbeke.

Deze website publiceert een aantal van de meest interessante overzichten uit een database van meer dan 86.000 personen, welke sinds 1967 is verzameld.

Voor vragen, aanvullingen en correcties graag een mailtje naar Hagenbeekgenealogie@hetnet.nl

© 2024 Cees Hagenbeek, Amsterdam | E: hagenbeekgenealogie@hetnet.nl | W: www.hagenbeekgenealogie.nl